Turte de dovlecei cu sos de iaurt aromat cu mentă
PrinteazaO reteta de turte de dovlecei cu sos de iaurt aromat cu menta din: dovlecei, sare, piper, ou, pasca, nucsoara, coaja si suc de lamaie, menta si iaurt.
- 750 g dovlecei
- sare si piper negru
- 1 ou batut
- 60 g pasca evreiasca
- un varf cutit nucsoara, proaspat macinata
pentru sos:
- coaja rasa fin si sucul de la 1/2 lamaie
- 3-4 linguri menta proaspata tocata
- 150 g iaurt degresat
ornare:
- crengute de menta verde
Mod de preparare:
Se rad dovleceii într-o strecurătoare, se presară sare, se amestecă bine şi se lasă să se scurgă 30 de minute. Se pune strecurătoarea sub jet de apă şi se storc dovleceii raşi cu mâna, apoi se pun pe un şervet curat şi se stoarce din nou.
Se pun dovleceii într-un castron şi se adaugă oul, pesmetul, nucşoară şi piper după gust. Se amestecă foarte bine, apoi se lasă să se odihnească 20 de minute pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Intre timp, pentru prepararea sosului, se amestecă într-un castron sucul şi coaja de lămâie cu menta şi iaurtul, apoi se acoperă şi se pune sosul la rece până când se serveşte. Se încălzeşte o tigaie pentru grătar sau o tigaie care nu lipeşte la foc potrivit.
Se formează găluşti mici cu o linguriţă şi se pun în vasul de pe foc, aplatizându-le astfel încât să se formeze turtiţe groase. Se frig turtitele 4-5 minute pe fiecare parte până când s-au întărit şi s-au rumenit. (Se pot pregăti în două tranşe.) Se ornează cu mentă şi se servesc fierbinţi, împreună cu sosul rece.
Turte de dovlecei cu sos de iaurt aromat cu mentă
Pofta buna!