Tusea, strănutul şi nasul înfundat reprezintă primele simptome ale răcelii. Remedii naturiste pentru răcelile de sezon
PrinteazaTusea, strănutul şi nasul înfundat reprezintă primele simptome ale răcelii. În mod normal, boala se manifestă în primul rând în zona nasului şi a gâtului, însă răceala afectează toate părţile corpului. Acest tip de răceală este cea mai des întâlnită afecţiune, motiv pentru care mai poartă şi numele de “răceală comună”. Când întâmpinăm aceste disconforturi, unii dintre noi apelează la medicamente, alţii la remedii naturiste.
O răceală obişnuită reprezintă o inflamare a căilor respiratorii, cauzată de o infecţie virală, care de regulă durează între 3 – 10 zile. Un adult poate suferi din cauza acestei infecţii de câteva ori pe an. În cazul în care eşti predispus răcelii există o serie de remedii naturiste care pot da rezultate spectaculoase.
Datorită proprietăţilor sale antiseptice, usturoiul poate preveni răceala, fiind şi cel mai puternic antigripal natural cunoscut. Se consumă câte o jumătate de căţel de usturoi dimineaţa, la prânz şi seara, pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirii în momentul în care apar primele simptome.
Ca tratament pentru răceală, se zdrobesc 4-5 căţei de usturoi, care se amestecă cu 10 linguriţe de miere de albine. Se administrează câte o linguriţă din acest preparat din jumătate în jumătate de oră.
Lămâia, bogată în vitamina C, este esenţială în tratarea naturistă, fiind excelentă pentru orice tip de răceală, care implică şi febra.
Zeama de lămâie creşte rezistenţa organismului, diminuează toxicitatea şi poate reduce durata bolii. Diluează această zeamă de lămâie într-un pahar cu apa călduţă, apoi adaugă o linguriţă de miere de albine. Acest amestec se bea o dată sau de două ori pe zi.
Răceala, tusea, durerile în gât şi guturaiul, toate îşi găsesc remediul în reţetele naturiste cu miere de albine. Folosită încă din cele mai vechi timpuri, mierea este bogată în minerale, vitamine, aminoacizi şi carbohidraţi. Se recomandă ca mierea să se consume numai proaspătă, adăugată în ceai sau pur şi simplu dimineaţa, pe stomacul gol.
Gimbirul, o altă plantă miraculoasă, poate fi folosit ca remediu pentru tuse. După ce fierbeţi în apă 10 g de ghimbir tocat mărunt, adăugaţi o jumătate de linguriţă de zahăr în apa în care acesta s-a fiert.
De asemenea, ceaiul de ghimbir poate fi un remediu eficient şi împotriva febrei. Acest ceai se consumă de două ori pe zi.
Tratamentul cu busuioc poate ameliora stările de disconfort cauzate de febră, tuse, ameţeli si dureri de cap. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă adăugată în 200 ml de apă fierbinte. După ce a fost lăsat la infuzat câteva minute, se pot bea 3-4 căni de ceai pe zi.
Metodele naturiste sunt destinate să trateze o răceală incipientă, însă dacă simptomele se agravează trebuie să vă contactați urgent medicul de familie. De asemenea, trebuie să aveţi în vedere faptul că o tuse ce persistă mai mult de două săptămâni este suspiciune de TBC (tuberculoză) şi trebuie neapărat să consultaţi medicul pentru analize suplimentare.