Tuslama de burta
PrinteazaTuslama de burta din: burta de vita, picior de vitel, patrunjel, morcovi, pastarnac, telina, faina, ou, ulei, otet, sare.
- 1 kg burtă vită
- 1 picior (partea de jos) de vitel
- 1 rădăcină pătrunjel
- 2-3 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 telină
- 1 lingurită făină
- 1 gălbenuş de ou
- 1 lingură ulei (sau untură)
- 1 lingură otet (sau zeamă de lămâie)
- sare
Mod de preparare:
Burta se spală în mai multe ape şi se freacă cu sare sau mălai, până ce rămâne albă. La fel se spală şi piciorul de viţel tăiat în mai multe bucăţi.
Burta şi piciorul se pun la fiert împreună cu zarzavatul. Când sunt gata fierte (furculiţa pătrunde uşor) se scot din apă, se scoate carnea de pe os şi burta se taie în bucăti de dimensiuni mai mici. Bucătile de burtă şi carnea de pe picior se aşază într-o cratită unsă.
Separat, se prăjeşte într-o tigaie un morcov ras pe râzătoare. Se adaugă făina şi se stinge cu zeama în care a fiert carnea (cam o cană). Sosul astfel obtinut se lasă să mai fiarbă cam 10-15 minute la foc domol, apoi se trece prin sită. Când sosul s-a răcit bine, se adaugă 1 gălbenuş crud şi 1 -2 linguri de otet sau zeamă de lămâie. Se bate bine şi sosul se toarnă în cratita cu bucăţile de burtă.
Se mai fierbe încă 5-10 minute la foc mic (pentru a nu se închega oul) şi apoi se serveşte fierbinte, cu ardei iute şi salată acră.
Pofta buna!