Umplerea borsului
PrinteazaUmplerea borsului
Mod de preparare:
Borşul se pregăteşte de obicei în putini de stejar (butoaie mici, mai largi în fund decât în partea de sus) de 8-10 litri. Se spală bine putina şi, dacă este necesar, se opăreşte.
Se poate însă înlocui cu un borcan mare de pământ. Se umplu pe un sfert cu tărâţe de grâu, amestecate cu o mână bună de mălai. Acestea se umezesc bine cu apă rece, apoi se toarnă peste ele apă clocotită, atât cât să se umple putina cam pe trei sferturi.
Se amestecă bine cu un făcăleţ şi, după ce s-a răcorit, se adaugă circa 1/2 kg huşti (tărâţa înăcrită de la borş, care se poate cumpâra dacă nu s-a păstrat).
În lipsă de huşti, se umezeşte la început tărâţa cu borş în loc de apă. Se poate adăuga şi o creangă de vişin.
Se amestecă totul bine, se acoperă cu o cârpă curată şi se lasă să stea la loc cald, de obicei în bucătărie lângă maşină.
După 24 de ore, borşul este gata. Înainte de întrebuinţare se strecoară.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- umplerea borsului