Urzici fierte – piure

Printeaza

Urzici fierte – piure din: urzici, ceapa, faina, ulei, sare.

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Urzici fierte – piure: Urzicile se curăţă bine şi se spală în mai multe ape, sub jet de apă rece. pun apoi la fiert împreună cu ceapa într-o oală de 3 l, cu apă cât să le acopere.

pune sare, puţin mai multă. Se fierb circa 1/2 oră, apoi se strecoară, păstrând zeama, care este foarte apreciată ca băutură fortifiantă (se consumă repede, altfel se oxidează).

Urzicile fierte se freacă într-o sită sau într-o strecurătoare, pasându-se cu o lingură de lemn. Se obţine astfel o cremă mai groasă/pastă (piure).

Un alt mod de obţinere a pastei este cel de la piureul de spanac, prin tocarea urzicilor fierte cu un cuţit/spatulă din lemn. în pasta astfel obţinută se mai pune făina amestecând-o bine (fără cocoloaşe) şi uleiul crud.

Dacă se doreşte o pastă mai subţire, se adaugă 1-2 linguri din zeama în care au fiert urzicile.

Piureul se mai pune la fiert pentru 5-10 minute. Se serveşte rece cu hrean sau mujdei de usturoi.

Piureul de urzici se poate servi şi ca garnitură pentru ochiuri prăjite.

Ca variantă menţionăm utilizarea mălaiului la pregătire. Atunci când se pasează urzicile (prin strecurătoare), în urzici se pun 1-2 linguri de mălai, nu se mai pune făină, iar timpul de fierbere ulterioară este mai mare (până la 25-30 de minute – ca să fiarbă mălaiul).

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.