Varza acra cu rata sau gasca
PrinteazaVarza acra cu rata sau gasca din: carne, verze, untdelemn, rosii bulion de ardei, sare, boabe de piper.
- 1-1,5 kg carne
- 2 verze mijlocii
- 3 linguri untdelemn
- 3-4 roşii mari sau o lingură de bulion
- o linguriţă bulion de ardei
- sare
- boabe de piper
Mod de preparare:
Se curăţă carnea, se spală şi se taie în bucăţi când pasărea este mare; dacă e mai mică se poate pregăti şi întreagă.
Separat, se spală varza, se lasă la scurs, după care se taie în fâşii subţiri.
Se pune carnea într-o cratiţă, cu untdlemnul şi cu două-trei linguri de apă, şi se bagă la cuptor unde se lasă până se rumeneşte, stropind-o din eând în când cu sucul din cratiţă. Când carnea este gata, se scoate şi se pune în alt vas.
In cratiţa cu sosul rămas de la friptură, se adaugă varza, se mai pune puţin untdelemn şi două-trei linguri de apă, se acoperă cu un capac, se bagă la cuptor – unde se lasă să fiarbă înăbuşit. Când varza s-a înmuiat, se scoate cratiţa, se pun carnea, roşiile curăţate de coajă şi de seminţe, bulionul subţiat cu apă, boabele de piper şi sarea după gust.
Se amestecă bine, se lasă din nou în cuptor până scade şi se serveşte fierbinte, cu mămă-liguţă.
Pofta buna!