Varza cu carne de vita
PrinteazaVarza cu carne de vita din: carne de vita, varza alba, bulion, ardei, untura, bors, sare.
- 1/2 kg carne de vită (viţel sau mânzat)
- 1-2 bucăţi varză albă (peste 1 kg)
- 1 lingură bulion (sau 3-4 roşii)
- 1 ardei gras
- 3-4 linguri untură (ulei)
- 1 cană borş
- sare
Mod de preparare:
Se alege carne mai grasă (eventual şi cu os), se spală şi se taie bucăti mai mici. Se pune într-o cratită de 3-4 I, la prăjit cu pufină untură (ulei).
Când carnea s-a rumenit,se adaugă 1 pahar cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit un timp mai lung sau mai scurt, în funcţie de tăria cărnii.
Separat, varza se toacă fin (fideluţă), se dă cu sare şi se stoarce cu mâna. Varza stoarsă de apă se pune peste carnea aproape muiată. Când varza este pe jumătate fiartă, se adaugă încă 1-2 linguri de untură (ulei) şi borşul fiert în prealabil. Se lasă să mai fiarbă cam o oră, se adaugă apoi bulionul (sau roşiile tocate), ardeiul gras tăiat fideluţă, se potriveşte de sare şi se mai ţine o jumătate de oră la cuptor.
După ce varza s-a muiat, bine, nu se mai amestecă cu lingura, ci din când în când se învârte numai cratiţa brusc într-un sens sau altul, pentru a nu se prinde varza pe fundul ei.
Se recomandă să fie servită a doua zi după ce a fost pregătită, de preferat cu mămăligă caldă.
Pofta buna!