Varza iute cu ciolan afumat
PrinteazaVarza iute cu ciolan afumat din: varza, ceapa, ciolan, untura, pasta de tomate, bulion, sare, piper, cimbru, ardei iute.
- 1,2 kg varză acră, tocată
- 2 cepe mici
- 1 kg ciolan
- 150 g untură sau untdelemn
- 2 linguriţe pastă de tomate sau o lingură bulion
- sare
- piper boabe
- facultativ cimbru
- ardei iute
Mod de preparare:
Ciolanul de porc afumat se pune la fiert, în apă rece. Se lasă să fiarbă, la foc potrivit, câteva clocote.
După ce a fiert, se scoate şi se taie în bucăţi. Separat, se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă grăsimea, se adaugă ceapa tocată mărunt, şi se lasă la foc mic până se înmoaie, fără să se rumenească. Se subţiază bulionul cu apă caldă, se toarnă peste ceapa călită şi se sărează după gust.
Se spală varza (dacă este prea acră se lasă în apă călduţă 30 de minute), se scurge de apă, se taie în jumătăţi, după care se toacă în fâşii subţiri şi se amestecă bine cu sosul din cratiţă.
Se adaugă ciolanul, tăiat bucăţi, se amestecă, se pun foile de dafin, cimbru, după dorinţă, şi se bagă cratiţa în cuptor, unde se lasă să fiarbă la foc potrivit, adăugând din când în când câte puţină apă.
Când carnea se desprinde uşor de pe os, mâncarea este gata. Se serveşte fierbinte cu mămăliguţă caldă şi cu ardei iute (cine doreşte).
Pofta buna!