Varza noua cu sos
PrinteazaVarza noua cu sos din: varza, oua, ceapa, usturoi, bulion, marar, boia, amidon, faina, pesmet, ulei, sare, piper.
Ingrediente:
- 1 varză medie
- 2 ouă
- 1 ceapă medie
- 6-7 fire ceapă verde
- 2 fire usturoi verde
- 1 lingură bulion
- 1 legătură mărar
- boia iute
- 1/2 linguriţă amidon alimentar sau făină
- făină şi pesmet pentru prăjit
- ulei
- sare
- piper
Mod de preparare Varza noua cu sos:
Spălaţi varza, scobiţi-o puţin la cotor, apoi tăiaţi-o, ca pepenele, în bucati de 2-3 cm grosime la exterior.
Fierbeţi bucăţile de varză în puţină apă clocotită, cu sare, cca 10 min, la foc mic, cât să se înmoaie, fără să fie foarte fierte.
Scoateţi-le uşor cu spumiera, ca să nu se desfacă foile; lăsaţi-le să se scurgă bine şi păstraţi zeama de la fiert.
Intre timp, pregătiţi sosul picant. Tocaţi mărunt toată ceapa şi usturoiul, puneţi-le la călit în 2 linguri de ulei încins la foc mediu.
Amestecaţi continuu, cca 3-4 min, până se înmoaie bine ceapa şi devine transparentă. Turnaţi puţină zeamă în care a fiert varza (1/2 cană), reduceţi focul, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă 10 min.
Adăugaţi bulionul, amestecaţi bine. Desfaceţi amidonul sau făina cu 1-2 linguri de apă rece, turnaţi în sos. Amestecaţi bine şi lăsaţi să clocotească 1/2 min.
Adăugaţi mărarul, sare, piper şi boia iute după gust, luaţi de pe foc.
Stoarceţi feliile de varză pe un prosop, între palme, cu mare grijă, ca să nu li se strice forma.
Pudraţi-le cu sare, piper şi boia iute. Tăvăliţi-le bine prin făină, apoi prin ou bătut, şi la sfârşit prin pesmet.
Prăjiţi-le în ulei încins, la foc mic spre mediu, până se rumenesc frumos pe ambele feţe.
Serviţi-le cu sosul fierbinte şi, eventual, cu smântână.
Pofta buna!