Verdeturi de primavara

Printeaza

Salata verde conţine iod, magneziu, fosfor, cupru, potasiu, calciu, fier, arsenic şi zinc, dar si vitaminele A, B, C, D şi E ce măresc rezistenţa organismului împotriva infecţiilor.

Datorită conţinutului ridicat de clorofilă, are rol antianemic, dar şi de reglare a digestiei şi a tranzitului intestinal, iar potasiul contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

In plus, salata verde are o valoare energetică de numai 12 calorii/100 g şi scade nivelul colesterolului în sânge. De asemenea, ea combate astenia de primăvară, iar dacă este consumată seara, îmbunătăţeşte somnul.

Spanacul

Are o compoziţie bogată în săruri minerale şi în vitaminele A, E, B1, B2, B6, C, K. In plus, conţine calciu, acid folie, antioxi-danţi şi fier, ce fortifică organismul, iar valoarea energetică este foarte mică, de numai 25 calorii/100 g.

Este recomandat în anemii, astm bronşic, cardiopatie ischemică, diabet zaharat, gripă, obezitate, hipertensiune arterială, palpitaţii, ateroscleroză. Totodată este remineralizant, are rol anticancerigen şi de reglare hormonală.

Nu se recomandă consumul cantităţilor mari de spanac în cazul afecţiunilor hepatice, reumatism, litiază renală sau inflamaţii intestinale.

Untisorul

Untisorul este o plantă de la care sunt utilizate atât frunzele, cât şi rădăcinile, care au proprietatea de a ameliora circulaţia venoasă.

Conţine calciu, vitaminele C, E, potasiu (ce stimulează muşchiul cardiac, contribuind la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale), betacaroten (ce protejează vederea) şi fibre alimentare (reglează tranzitul intestinal şi ajută la reducerea nivelului colesterolului).

Untişorul este indicat în tratamentul hemoroizilor şi al varicelor, elimină toxinele, asigură un aport constant de vitamine şi minerale, iar valoarea energetică este de numai 22 calorii/1 OOg.

Loboda este o plantă bogată în vitaminele E şi K şi în fibre alimentare. Are foarte puţine calorii (19 cal/100 g), însă consumul acesteia este contraindicat persoanelor care au pietre la rinichi.

Loboda are proprietăţi depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante şi este benefică în afecţiuni ginecologice şi hepatice. Totodată, planta asigură detoxifierea rapidă şi eficientă a organismului.

Ştevia este bogată în vitaminele B, C, să ruri de calciu, magneziu, fier şi potasiu şi are o valoare energetică de numai 15 calorii/100 g.

Prin conţinutul de fibre, reglează digestia, scade nivelul zahărului din sânge şi reduce pofta de dulciuri şi senzaţia de foame.

Ştevia reduce şi oboseala mentală, fizică, reglează presiunea sângelui, detoxifică rapid şi eficient organismul, însă nu este deloc indicată persoanelor cu probleme renale.

 

Verdeturi de primavara

Verdeturi de primavara

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.