Vin de maceşe
PrinteazaVin de maceşe
- 10 kg măceşe
- 12 kg zahăr
- 35 l apă
- zeama de la o lămâie (sau 2 linguri de oţet de 9 grade)
Pentru o damigeană de 50 I
Mod de preparare:
Speli temeinic de praf măceşele bine coapte, culese toamna, prin octombrie- noiembrie, brumate sau nebrumate. Le treci prin maşina de tocat carne câte puţine, pentru că au foarte multe seminţe şi foarte tari.
Ca să se pună mai uşor în damigeană, măceşele tocate le aduni cu mâna în cocoloaşe lunguieţe. Zahărul îl dizolvi pe foc, în 10 l de apă, împreună cu zeama de la o lămâie sau cu două linguri de oţet de 9 grade (30 ml).
Siropul îl fierbi 10 minute, ca să se transforme în zaharuri mai simple, apoi îl răceşti cu restul de apă (25 I) şi-l torni peste măceşe, lăsând un spaţiu liber de 10 cm sub gâtul damigenei, ca să aibă loc spuma care rezultă prin fermentare.
Astupi bine damigeana cu dop de fermentaţie şi laşi la o temperatură de 18-20 de grade Celsius, ca vinul să fermenteze 6-8 săptămâni sau chiar mai mult. Agiţi zilnic damigeana ca să se amestece mereu boasca, adică seminţele şi cojile care ies la suprafaţă. C
ând s-a terminat fermentaţia, drojdia şi seminţele se lasă la fundul damigenei şi vinul se limpezeşte. După aceea îl tragi în damigene mai mici (filtrat prin tifon), care se astupă cu dopuri de fermentaţie, deoarece aceasta continuă încet, până când vinul se limpezeşte de tot.
E bun vinul de macese?