Vinegretă de peşte rusească
PrinteazaVinegretă de peşte rusească
- 1 kg peşte (şalău, păstrăv, nisetru, somn)
- 1 morcov
- 5 cartofi
- 2—3 castraveţi
- 10 linguri sos provansal
- 2—3 vîrfuri de cuţit pătrunjel verde
- sare
- piper
- 5 linguriţe unt
- zeamă de lămîie,
- muştar
- 5 linguriţe oţet
- 5 linguriţe ulei
Mod de preparare:
Desfacem fileurile de pe oase, le curăţăm de piele şi, pe cît posibil, scoatem oasele. Tăiem oblic fiecare fileu în felii nu prea mari, dăm sare şi piper. Stropim uşor cu zeamă de lămîie şi aşezăm feliile distanţate într-o cratiţă unsă cu unt.
Turnăm 1—2 pahare cu apă rece, acoperim cu capacul şi punem pe marginea plitei sau în cuptor, la foc moale, ca să se înăbuşească. După 10—15 minute, cînd peştele s-a muiat, îl scoatem şi îl dăm la rece. In acest timp pregătim celelalte produse pentru vinegretă.
Fierbem morcovul şi îl tăiem felii de aceeaşi grosime, sau cu aparatul special, în formă de steluţe sau în rondele. Curăţăm cartofii cruzi şi îi fierbem acoperit, în apă rece sărată. Cînd sînt gata, scurgem apa şi îi mai lăsăm catva timp in oala acoperită, ca să se răcească. După aceea îi tăiem în formă de cuburi.
Resturile care au rămas după ce am tăiat zarzavatul cu aparatul le tăiem mărunt, adăugăm pătrunjel verde tocat şi un sos preparat din muştar, oţet şi ulei. Curăţăm de coajă castraveţi mici, îi despicăm în lung, în patru, scoatem seminţele şi tăiem numai carnea în romburi sau felii. Pregătim sos provansal.
După aceea, pe o farfurie rotundă, punem la mijloc jumătate din grămada de resturi de zarzavat tăiate mărunt (morcovi şi cartofi) amestecate cu sos provansal. Apoi, sprijinite pe această grămadă, clădim rînduri de felii de peşte, cartofi, morcovi şi castraveţi.
Acoperim cu un strat de sos. Apoi aşezăm deasupra a doua parte a vinegretei, punînd peste ultimul rînd o pătură de sos, ca să nu se vadă vinegretă de loc.
Presărăm deasupra pătrunjel verde tocat şi dăm vinegretă la rece să stea mai mult timp. Putem prepara vinegretă fără peşte, numai cu zarzavat.
Poftă bună!