Vinete umplute servite cu iaurt
PrinteazaVinete umplute servite cu iaurt din: ulei, ceapa, usturoi, rosii, patrunjel, sare, piper, vinete, zahar, lamaie.
- 150 ml ulei de măsline
- 2 cepe, tăiate mărunt
- 2-3 căţei de usturoi, zdrobiţi
- 3-4 roşii tari, decojite şi tăiate mărunt
- o mână plină cu pătrunjel tăiat mărunt
- sare şi piper, după gust
- 2 vinete
- 2 linguriţe cu zahăr
- 3 linguri cu suc proaspăt de lămâie
Mod de preparare:
Incălzeşte 2 linguri de ulei într-o tigaie şi prăjeşte ceapa până se înmoaie. Adaugă usturoiul, roşiile, pătrunjelul şi asezonează. Lasă să se prăjească până obţii un sos gros, cam 15-20 de minute.
Cu un cuţit ascuţit, fă trei crestături în vinete, apoi taie capătul rotund şi lasă coada intactă. Pune vinetele într-un vas termorezistent şi umple crestăturile cu sos. Toarnă sosul rămas deasupra şi presară zahărul.
Stropeşte totul cu suc de lămâie şi uleiul rămas. Acoperă şi coace în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30-40 de minute, înlăturând capacul în ultimele 10 minute. Vinetele trebuie să fie moi şi dacă sunt mai mari, timpul de coacere va fi mai lung.
Serveşte-le cu iaurt şi pâine, pentru a o înmuia în sos.
Pofta buna!