Vinul Beaujolais
PrinteazaUn vin produs în sudul regiunii Burgundia, Beaujolais este unul dintre vinurile cele mai fascinante din lume. Este un vin roşu, uşor, obţinut din soiul local de struguri Gamay, care se cultivă aproape în exclusivitate în această regiune.
Caracteristica unică a vinului constă din îmbinarea unui corp foarte uşor cu o concentraţie mare de alcool (în jur de 13%), realizată printr-o procedură de vinificaţie numită maceration carbonique (macerare carbonică), prin care boabele de struguri nu sunt zdrobite mecanic, ci sunt păstrate unele peste celelalte într-un butoi închis de fermentare, până când cele de dedesubt sunt sparte datorită presiunii create de cele de deasupra lor, iniţiind astfel procesul de fermentare.
Conţinutul aproape inexistent de tanin al vinului tânăr Beaujolais este compensat printr-o aciditate pronunţată şi un gust simplu de fructe roşii, care aminteşte de căpşuni.
Vinurile produse în oricare dintre cele zece sate din regiune sunt recunoscute oficial ca fiind cele mai bune şi au propriile apelaţiuni. Acestea sunt Moulin-â-Vent, Morgon, Fleurie, Chenas, Julienas, St-Amour, Chiroubles, Brouilly, Cote de Brouilly şi Regnie.
O treime din vinurile Beaujolais se vând în curs de o săptămână de la fabricare.
Vinul Beaujolais