Vinul, cel mai bun protector împotriva riscului cardiovascular
PrinteazaIn vreme ce, în multe tari ale lumii, oamenii mor înca de foame sau sufera de subnutritie, în tarile industriale, numite evoluate, care au la dispozitie hrana din abundenta, locuitorii sunt victime ale asa-numitelor „boli ale civilizatiei”. Cu fiecare zi care trece, suntem mai constienti ca aceste grave probleme de sanatate sunt imputabile obiceiurilor alimentare nesanatoase care s-au impus în tarile occidentale în ultima jumatate de secol.
In tarile dezvoltate, cauza esentiala a deceselor este legata de bolile cardiovasculare. In Statele Unite, ele sunt cauza a doua treimi din decese. Aceste afectiuni cardiovasculare sunt deseori asociate altor boli (diabet, obezitate sau hipertensiune arteriala) si sunt în general însotite de o modificare specifica a peretilor vaselor, pe care se fac depozite de grasime numite ateroame. Aceste depozite grase, formate din colesterol LDL (sau colesterol rau), antreneaza o îngustare a vaselor, care se deterioreaza, devin mai rigide si genereaza ceea ce se numeste ateroscleroza.
Sângele, care are tendinta sa se îngroase, formeaza cheaguri ce pot ajunge sa astupe o artera. In functie de localizarea acestei obstructii, apar diverse tipuri de patologii: un infarct miocardic la nivel coronarian (arterele care iriga inima), un accident ischemic cerebral la nivelul arterelor care iriga creierul, o arterita la nivelul arterelor de la membrele inferioare, sau o tromboza a arterei retinei la nivelul ochiului.
De mai multe decenii, Statele Unite sunt în mod special afectate de mortalitatea cardiovasculara: în 1990, 1,5 milioane de americani au fost victimele unui infarct miocardic si mai mult de o treime au decedat. In fata acestei multimi de adulti morti în floarea vârstei, înainte de saizeci de ani, tara care se vrea cea mai puternica din lume nu putea ramâne fara replica.
Vazându-si stirbit, complexul lor de superioritate, americanii au hotarât sa analizeze statisticile mortalitatii în alte tari dezvoltate pentru a verifica daca, acolo, situatia e diferita de a lor. Studiul realizat în 1980 pe sapte mii de barbati de catre profesorul Ducimetiere releva o mare diferenta între tarile occidentale si arata în mod special ca în Franta incidenta crizelor cardiace asupra mortalitatii este cu 36% pâna la 56% inferioara celei din Statele Unite.
Cel mai surprinzator este faptul ca aceasta diferenta a fost evidenta atunci când s-au comparat indivizi de aceeasi vârsta si, mai ales, cu aceiasi factori de risc cardiovascular (tensiune arteriala, nivel de colesterol sangvin, consum de grasimi îndeosebi saturate, tabagism). Oamenii de stiinta au constatat ca, mâncând aceeasi cantitate de grasimi ca americanii, cu un nivel de colesterol mediu identic, chiar superior, francezii aveau o mortalitate coronariana mult inferioara.
Asa ia nastere „paradoxul’francez”! Fiindca pentru oamenii de stiinta americani care, de ani si ani, vânau colesterolul si grasimile din alimentatie într-un mod aproape obsesiv, chiar paranoic, exista aici un lucru cu totul de neînteles.
In anul 1990, statisticile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) confirma aceste date:
Indice de mortalitate corectat pe vârste (la 100 000 de barbati)
Tara Morti prin accident Nivel mediu al % lipide
coronarian colesterolului consumate
sangvin
SUA 240 2,09 46
Franta 91 2,33 45
Amplul studiu MONICA (MONItoring CArdiovas- cular diseases) lansat din anul 1981 de catre OMS în patruzeci de centre de observatie din douazeci de tari diferite a detaliat datele din Europa:
Mortalitatea la 100 000 de locuitori
Orase Tari Mortalitate Mortalitate
coronariana totala
Glasgow Marea Britanie 380 1179
Lille Franta 105 1041
Strasbourg Franta 102 887
Toulouse Franta 78 575
Se constata astfel ca „paradoxul francez” este în mare masura teoretic, pentru ca exista o „gradualitate” nord- sud: în nordul Frantei, cifrele de mortalitate coronariana se apropie în fapt de cele din tarile anglo-saxone. Doar orasul Toulouse, din sud, afiseaza într-adevar cifre de mortalitate coronariana redusa.
Acest „paradox” se cerea, prin urmare, interpretat, ceea ce s-a si facut cu ajutorul epidemiologiei. Aceasta stiinta cerceteaza relatiile dintre factorii de risc si boli sau corelatiile care explica o actiune preventiva. Natura alimentatiei pare incontestabil sa faca diferenta. In fapt, analiza datelor epidemiologice conduce spre patru tipuri de concluzii:
- Mortalitatea coronariana este proportionala cu consumul de grasimi saturate si de produse lactate proaspete. Reiese din grafice ca tarile anglo-saxone care manânca mai multe grasimi saturate (de origine animala) si beau mai mult lapte au un indice de mortalitate ridicat. Ceea ce nu este valabil pentru Japonia, mare consumatoare de peste (grasimi polinesaturate), sau pentru tarile latine din bazinul mediteraneean, care consuma ulei de masline (grasime nesaturata) si lapte putin sau deloc.
- Consumul de brânza, desi bazat pe grasimi saturate, nu are influenta asupra datelor din grafic. Explicatia este de acum cunoscuta: grasimile din brânza nu sunt total absorbite în intestin fiindca ele formeaza împreuna cu calciul un „sapun” care este eliminat prin scaun. Iata de ce populatia franceza, mare consumatoare de brânza, figureaza pe un loc bun.
- Mortalitatea coronariana este invers proportionala cu consumul de fructe, legume si grasimi vegetale (în afara uleiului de palmier).
- Mortalitatea coronariana este invers proportionala cu consumul de alcool. Dar printre bauturile alcoolice, vinul are efectul preventiv cel mai evident în ce priveste bolile cardiovasculare.
Cu alte cuvinte, cu cât o tara consuma mai mult vin pe cap de locuitor, cu atât are un risc de mortalitate coronariana mai redus. Graficul arata în mod limpede ca tarile bautoare de vin, cum sunt Franta, Grecia, Italia sau Spania, au rata mortalitatii cea mai scazuta.
Si invers, tarile anglo-saxone, îndeosebi tarile nordice, au un factor de risc de trei, chiar de patru ori mai ridicat, ceea ce este evident comparând Franta cu Finlanda. Este interesant de constatat cum curba vinului este exponentiala, ceea ce dovedeste ca riscul de boala coronariana este cu atât mai ridicat cu cât consumul de vin este mai redus.
Asadar, dintre cei patru factori studiati (grasimi saturate, produse lactate, fructe si legume si vin) este de netagaduit ca factorul determinant al „paradoxului francez” este consumul de vin.
Este exact ce subliniaza profesorul Renaud într-o comunicare facuta în Lancet, una dintre revistele medicale cele mai prestigioase. El îsi facuse cunoscute, în premiera, concluziile într-o emisiune de televiziune americana (60Minutes de la CBS) la 17 noiembrie 1991. Acest program a avut de altminteri efectul unei bombe în Statele Unite unde, din acel moment, consumul de vin rosu a sporit considerabil.
Dar preventia coronariana printr-o nutritie adaptata nu se poate reduce la a bea putin vin. Daca vom compara obiceiurile alimentare ale populatiei din trei orase franceze, vom constata diferente legate deopotriva de consumul preferential al altor alimente.
Obiceiuri alimentare evaluate în trei centre MONICA franceze
Regim (g/zi) Strasbourg Toulouse Lille
Pâine 164 225 152
Legume 217 306 212
Fructe 149 238 160
Unt 22 13 20
Brânza 34 51 42
Grasimi vegetale 16 20 15
Vin 286 383 267
Astfel, la Toulouse se consuma mai putin unt, dar mai multe legume, fructe si mai ales vin. Locuitorii regiunii de nord (Lille) prefera, dimpotriva, untul si cartofii si beau mai degraba bere. Regiunile mediteraneene, la rândul lor, consuma de preferinta ulei de masline, fructe si legume, printre care leguminoase (fasole uscata, linte) si beau cu placere vin. Daca observam în lumea mediteraneeana indicele de mortalitate la 100 000 de locuitori, diferenta fata de Statele Unite este frapanta:
Mortalitatea la 100 000 de locuitori
Tara Mortalitate coronariana Mortalitate din orice cauza
SUA 424 961
Italia 200 1092
Creta 9 627
Se poate deduce asadar ca insula Creta este nu doar tara cu indicele de mortalitate cardiovasculara cel mai scazut din lume, dar si cea unde speranta de viata este cea mai mare.
Mai mult decât despre „paradoxul francez”, ar trebui sa vorbim despre „paradoxul cretan” sau, ca sa largim zona, de „paradoxul mediteraneean”.
Se pot observa de altfel marile diferente alimentare dintre Creta si Statele Unite:
Obiceiuri alimentare
(în g/zi) Creta SUA
Pâine 380 97
Legume uscate 30 1
Legume crude 191 171
Fructe 464 233
Carne . 35 273
Peste 18 3
Grasime adaugata 95 33
Alcool/Vin 15 6