Vinul Sauternes
PrinteazaAceste vinuri fac parte din categoria celor mai elaborate vinuri din lume. Se produc din struguri cu „mucegai nobil”, care se dezvoltă natural. Atacate de ciupercă, boabele se stafidesc, iar zahărul rămâne concentrat.
Prin presarea boabelor mucegăite se obţine un suc vâscos, cu conţinut bogat de zahăr. Sucul fermentează încet, iar procesul de fermentaţie se opreşte în mod natural, când concentraţia de alcool ajunge în jur de 15%, iar vinul are încă un conţinut ridicat de zahăr nefermentat.
Cum recoltele de struguri nu au întotdeauna condiţiile ideale pentru formarea ciupercii Botrytis, vinurile Sauternes foarte vechi pot ajunge la preţuri extrem de ridicate.
In mod ideal, vinul are o bogăţie deosebită, cu un gust de caise uscate, peste care se suprapune o notă mătăsoasă de vanilie, provenită de la învechirea în butoaie de stejar.
Soiul de struguri dominant la aceste vinuri este Semillon, la care se adaugă o cantitate mică de Sauvignon Blanc şi Muscadelle, pentru a echilibra aciditatea vinului.