Vinuri in lume: Ungaria

Printeaza

Ungaria se distinge printr-o originalitate dată de identitatea sa naţională (maghiarii sunt izolaţi în mijlocul germanilor şi slavilor) şi moştenirea fastuoasă a istoricului imperiu austro-ungar. Ungurii sunt mândri de această particularitate pentru că tentativa de nivelare a regiunilor comuniste nu a reuşit să le şteargă.

Regimul comunist a lăsat industria viticolă ungurească într-o stare de semilibertate (mica proprietate) faţă de ţările vecine. De exemplu, centralizarea era mai puţin rigidă în Ungaria decât în Bulgaria, dar exporturile – în jur de jumătate din producţia anuală (între 530 şi 730 milioane sticle) – erau destinate, cea 80 %, ţărilor care erau în incapacitate de a plăti în momentul când Ungaria avea mai multă nevoie: URSS, RDG şi Polonia.

Consecinţele au fost imediate: un enorm surplus de vin (de două ori cât consumul naţional) şi un deficit greu de recuperat. Situaţia putea deveni catastrofală dacă Ungaria nu replica prin a furniza vestului un Sauvignon Blanc şi un Chardonnay de bună factură şi de calitate. Aceste vinuri, fabricate în Ungaria după metodologia occidentală (adesea australiană), erau destinate pieţelor bogate în devize forte şi cunoscătorilor de vinuri albe.

 Vinuri in lume: Ungaria

Ungaria este în principal, un producător de vin alb. Vinul roşu care nu constituie decât 30% din producţia sa, provine în marea majoritate din sud.

Cea mai mare parte a vinurilor roşii au un caracter lejer şi însuşi Egri Bikaver („sânge de taur”) nu este aşa de concentrat cum lasă să se înţeleagă numele său.

Soiul cel mai bine implantat şi cel mai răspândit este un alb, Olaszrizling (numit şi Laski Rizling sau Welschriesling). Alte soiuri cunoscute: Leânyka, Furmint, Hărslevelu, Tramini (Traminer), Muscat Ottonel, Juhfark, Rhein Riesling (Rajnai Rizling), Muller-Thurgau (Rizlingszilvâni) şi Szurkebarât.

Vinuri in lume2.jpg

Regiuni viticole

  • Centru şi sud: Kiskunsâg, Hajos-Vaskuti, Csongrăd
  • Sud-vest: Villâny-Siklos, Mecsek, Szekszârd, Del-Balaton
  • Lacul Balaton, Badacsony, Balatonfured-Csopak, Balatonmellek, Somlâ, Mor şi Şopron
  • Nord: Eger, Bukkalja, Mâtraaliti

 

Tokay

Pentru Ludovic al XlV-lea, Tokay era regele vinurilor, în epocă, acesta era vinul cel mai gustat („prise”) în Europa, apreciat pentru proprietăţile sale medicinale, dar şi pentru aroma sa intensă şi efectul înviorător.

Şi astăzi el rămâne remarcabil, chiar şi numai pentru originalitatea elaborării sale, potenţialul său de păstrare (conservare) fiind uimitor: cele mai bune vinuri (din anii de recoltă cei mai buni) se pot învechi timp de două secole.

Vinuri in lume7.jpg  Vinuri in lume3.jpg

Cele 7.000 ha de vii de Tokay sunt plantate pe un sol de natură vulcanică, în Ungaria, dar şi în estul Slovaciei, nu departe de frontiera rusă. Ele domină valea râului Bodrog, unde brumele toamnei provoacă mucegaiul nobil, Botrytis cinerea, asupra celor două soiuri principale Furmint şi Hărslevelu. Al treilea soi, Muscat galben, este câteodată comercializat separat.

Viticultorii aşteaptă, în general, debutul lunii noiembrie pentru a culege strugurii. Ei speră astfel să recolteze „aszîi”, aceasta vrea să însemne atinşi de mucegaiul nobil, zaharisiţi şi concentraţi sub acţiunea Botrytis.

Vinuri in lume1.jpg   Vinuri in lume5.jpg   Vinuri in lume6.jpg

Ciorchinii sunt depozitaţi în „putton” (la plural: puttonyos), vase care pot conţine în jur de 25 kg de fructe. Caracteristica esenţială a vinului de Tokay rezidă în faptul că strugurii nu sunt vinificaţi imediat. După ce sunt presaţi (striviţi), ei sunt vărsaţi într-un butoi de 136 l care conţine vin sec, produs la început din ciorchini neafectaţi de Botrytis şi recoltaţi mai toţi în sezon.

Acest curios amestec de vin şi ciorchini atinşi de mucegai nobil este astfel lăsat la macerat, ce nu întârzie să provoace o fermentaţie alcoolică. O parte din zahărul din struguri se transformă în alcool, ceea ce creşte tăria în alcool de la 2% voi. pentru a atinge 14% voi.

Vinuri in lume8.jpg   Vinuri in lume9.jpg   Vinuri in lume10.jpg

In timpul fermentaţiei secundare, care poate dura mai multe luni, vinul „aszu” este plasat, pentru a se învechi, în butoaie mici, depozitate în tunele lungi, subterane şi umede, numeroase în această regiune. După o învechire în butoaie care poate să dureze între 5 şi 12 ani, vinul este asamblat şi apoi îmbuteliat.

Vinuri in lume4.jpg

Incoming search terms:

  • tokai vin

1 comentariu

  1. Sunt praf unguri la vinuri

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.