Vinuri in lume: Benelux

Printeaza

Vinuri in lume: BeneluxVinuri in lume: Benelux

Ţările reunite sub denumirea Benelux- Belgia, Olanda, Luxemburg – nu sunt regiuni unde viticultura să fie facilă, ele fiind situate la limita de nord a culturii viei (50-53° latitudine nordica). Dacă, în mod excep­ţional, podgoria de pe valea Mosel-ei din Luxemburg produce vinuri bune care au o excelentă reputaţie, micile podgorii din Belgia şi Olanda nu reprezintă mare interes în ţări unde domină consumul de bere.

Este regretabil că majoritatea podgoriilor belgiene au dispărut, chiar dacă calitatea vinurilor era foarte modestă. Din lectura autorilor care au scris despre ele, se înţelege că erau acide, nu prea tari, şi aveau o durabilitate mică, aşa cum erau mai toate vinurile de altădată.

In Luxemburg, via a cunoscut o istorie relativ calmă, ca şi imaginea acestei ţări. Ea a fost introdusă de romani, acum vreo 2000 de ani, principala zonă fiind valea Mosel-ei, unde dealurile erau bine expuse soarelui. Podgoria care a supravieţuit Revoluţiei franceze şi războaielor napoleoniene a cunoscut în secolul al XlX-lea o înflorire extraordinară, mai ales după războiul din 1870, producătorii locali exportând vinurile lor.

Erau utilizate două soiuri: Riesling de Rin şi Elbling. Aceste soiuri se utilizau ca vinuri de bază pentru elaborarea vinurilor spumante germane. Toţi viticultorii luxemgurghezi au cumpărat din ce în ce mai mult pământ şi au cunoscut o enormă prosperitate. P

rimul război mondial a pus în mod brutal capăt acestei bogăţii, între cele două războaie s-a născut uniunea economică cu Belgia care permite din nou exportul, dar de această dată spre Belgia.

BELGIA

Viticultura belgiană este formată dintr-un număr mic de viticultori pe o suprafaţă de cea 30 ha. Se poate spune că viticultorii din această ţară sunt foarte discreţi, întrucât adresele lor se transmit numai între iniţiaţi.

Principalele zone de producţie se situează la Torgny, în Gaume, pe valea Meuse, la Huy şi Saing, la Charleroi şi la Hageland, singura regiune unde există exploataţii de pînă la 5 ha.

Soiurile plantate sunt în principal Pinot Noir pentru vinurile roşii si Muller-Thurgau pentru cele albe, toate fiind băute ca vinuri neînvechite.

OLANDA

Există trei podgorii în Olanda, două sunt situate în sudul ţării, nu departe de Maastricht, iar una mai la nord, în Brabant. Principalele soiuri cultivate sunt Riesling, Auxerois, Muller-Thurgau şi Optima, o încrucişare între Muller-Thurgau şi Sylvaner. Vinurile albe produse în Olanda sunt vii şi lejere.

LUXEMBURG

Luxemburg este probabil una dintre ţările cele mai mici, dacă nu chiar cea mai mică ţară producătoare de vin din lume. Dar suprafaţa plantată cu vie depăşeşte pe cea engleză, în ciuda suprafeţei mici, producţia este importantă, randamentul la ha este foarte mare, iar luxemburghezii sunt mari consumatori de vin.

Toată producţia este concentrată pe coastele văii Mosel-ei, unde subsolul argilo-calcaros, expunerea spre sud şi pantele regulate favorizează creşterea viţei de vie. în ultimii ani producţia a cunoscut progrese foarte mari, nu doar cantitativ, ci şi calitativ.

Actualmente, principalele soiuri cultivate sunt Rivaner (sau Miiller-Thurgau) care dă vinuri calificate ca fiind mici, Riesling, precum şi Pinot Auxerois, Pinot Gris, Pinot Blanc, Elbling (mai puţin de 10% din suprafaţa plantată).

Vinurile din aceste soiuri servesc ca bază pentru producţia de vin spumant. Producţia luxemburgheză se constituie 99% din vinuri albe  liniştite sau spumante şi 1% vinuri roşii, exclusiv pe bază de Pinot Noir. în 1935 a fost instituită Marque Naţionale (Marca Naţională) care corespunde unei garanţii echivalente cu AOC.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.