Vinuri: Soiuri de struguri 2
PrinteazaSoiuri de struguri roşii pentru vin – 2
Industria vinului, aşa cum o ştim astăzi, există datorită proprietăţilor unice ale bobului de strugure. Strugurii copţi conţin o cantitate mare de zahăr natural, care se :ransformă, prin fermentaţie, în alcoo. Conţin, de asemenea, acizi esenţiali, care neutralizează gustul dulce, menţinând prospeţimea şi echilibrul vinului. Viticultorul stabileşte momentul oportun pentru recoltare.
Cu cât strugurele se coace mai mult, cu atât creşte cantitatea de zahăr, dar şi intensitatea taninurilor, culorii şi aromei, în timp ce aciditatea scade. Când strugurii sunt culeşi prea devreme, vinul va avea gust crud şi acid; culeşi prea târziu, vinului îi va lipsi structura esenţială şi aciditatea unui vin bun.
Coaja este sursa agenţilor coloranţi, a taninurilor şi a aromei, care dâ vinului caracterul său unic. Pulpa alcătuieşte corpul strugurelui şi conţine apă, zahăr, acizi şi compuşi, care dau aromă. Coaja este sursa agenţilor coloranţi, a taninurilor şi a aromei, care dâ vinului caracterul său unic. Pedunculul conţine taninuri şi este rar folosit în producerea de vinuri,.Samburii conţin taninuri amare şi, în general, sunt îndepărtaţi în timpul fabricării vinului.
Barbera – Popular in nordul Italiei si in Argentina, Barbera produce vinuri medii spre corpolente, baubile netaninoase si cu aroma de coacase rosii si condimente.
Cabernet Franc – Inrudit cu cabernet Sauvignon, produce vinuri rosii mai usoare, cu aroma de mure, coacaze rosii si ierburi. Folosit in Bordeaux pentru cupaje iar in Valea Loarei pentru monocepage-uri.
Carignan – Soi rustic, intalnit in sudul Frantei, in Spania si in anumite zone din California, produce vinuri de o culoare profunda si cu aroma de coacaze rosii.
Cinsaut – Acest soi parfumat şi condimentat are o culoare mai deschisă şi este cultivat în sudul Franţei şi în Corsica. Folosit de obicei în cupaje. Individual, dă un vin rose interesant.
Dolcetto – Acest soi produce vinuri delicioase, de o culoare intensă, cu un buchet vibrant, plăcut, de cireşe, migdale şi fructe roşii. în mod obişnuit, nu necesită maturare, dar există şi vinuri mai concentrate.
Gamay – Soi din Beaujolais, se întâlneşte şi în alte părţi ale Franţei şi ale Europei. Este cunoscut pentru aroma sa intensă de cireşe şi pentru culoarea roz-violet. Este băubil, cu nivelul scăzut al taninurilor.
Grenache – Produce vinuri parfumate, tari şi cu arome de cireşe şi ardei. Cel mai cultivat soi roşu din lume. Folosit mai ales în cupaje.
Malbec – Soi impetuos, plin de arome picante de coacăze roşii, răspândit în Franţa şi cultivat mult în Argentina, unde produce vinuri de culori închise, bogate în taninuri.
Mourvedre – Soi de culoare intensă, închisă, folosit în cupaje în sudul Franţei şi în Spania. Şi-a câştigat popularitatea pentru culoarea opacă şi aroma intensă de lemn dulce.
Nebbiolc – Produce vin clasic, plin, cu gust puternic, în Barolo şi Barbaresco din Piemonte, cu aromă de fructe de pădure roşii, violee şi trandafiri, iar, la maturitate, de trufe.
Tempranillo – Acest soi spaniol de c alitate excepţională dă vinurile de Rioja şi Ribera del Duero, medii până la foarte corpolente, cu taninuri puternice şi aromă de zmeură şi mirodenii.
Pinotage – Soi creat la începutul sec. XX prin încrucişarea soiurilor Pinot Noir şi Cinsaut. Are aromele dulci de fructe de pădure ale Pinot-ului şi cele picante de fructe ale Cinsaut-ului. Este cultivat în Africa de Sud.
Touriga Nacional – Unul dintre cele mai fine soiuri, folosit în vinurile de Porto şi în cele tradiţionale portugheze, îşi compensează structura concentrată şi taninică cu farmecul neaşteptat şi netezimea sa catifelată.
Sangiovese – Soiul cel mai cultivat al Italiei. Produce vinuri medii spre corpolente, energice, cu arome de vişine, prune şi ierburi uscate.
Zinfandel/Primitivo – Numit Zinfandel în California şi Primitivo în sudul Italiei, soiul produce de la vinuri rose uşoare la vinuri roşii puternice, alcoolice. Au aromă de fructe de pădure şi sunt slabe în taninuri.