Vinuri: Soiuri de struguri albi 2
PrinteazaCiteste si Vinuri: Soiuri de struguri albi 1
Abarino – Acest soi cu gust uşor de piersică produce vinuri albe de bună calitate. Vinurile din Spania tind să aibă mai multă savoare şi intensitate decât cele din Portugalia.
Chasselas – Cultivat în Franţa şi Germania, dar mai preţuit în Elveţia, unde este sec, proaspăt şi aromat delicat. In vinurile cele mai bune, Chasselas poate avea o concentraţie distinctă, minerală.
Chenin Blanc – Acest strugure adaptabil este cel mai bun în Valea Loarei şi produce vinuri diferite, de la sec la bogat şi dulce, cu arome de miere, lămâie verde şi vanilie.
Furmint – Este cel mai important soi al Ungariei. Produce legendarul vin dulce de Tokaji. Este renumit pentru aciditatea lui vie şi tărie. Coaja subţire îl face ideal pentru producerea de vinuri de desert.
Gewurztraminer – Aromele de litchi, trandafir, rahat turcesc şi, câteodată, de bacon afumat îl fac unul dintre vinurile cel mai uşor de recunoscut, oriunde în lume. Alsacia produce cele mai bune vinuri din acest soi.
Gruner Veltliner – Un soi de calitate, este plantat pe suprafeţe întinse în Austria. Cel mai des întâlnit în regiunea Wachau, produce vinuri albe, bine structurate, seci, cu aromă de mirodenii. Se învechesc foarte frumos.
Marsanne – Cu aromă de marţipan şi migdale, acest soi este cultivat în mare parte la sud de Ron şi cupajat cu Roussanne. Vinurile au gust puternic, aciditate scăzută şi caracter puternic.
Muscat – Familie de soiuri complicată, cu trei varietăţi: Blanc â Petits Grains, Muscat de Alexandria şi Otonel. Este excelent ca vin sec (Alsacia) sau ca vin de desert.
Palomino – Un strugure de calitate folosit în producerea vinului fortificat din Andaluzia, în alte zone nu dă rezultate remarcabile. Lipsit de fermitate, cu aciditate scăzută.
Pinot Blanc – Un soi relativ neutru, Pinot Blanc prodjce, de obicei, vinuri seci, pline, cu aromă subtilă de fum. Es:e caracteristic pentru Alsacia şi Austria.
Pinot Gris – Bine structurat, închis la culoare, are arome subtile de miere, fum şi mirodenii. Vinurile italiene sunt mai uşoare decât cele din Alsacia.
Silvaner – Acest soi e cultivat atât în Germania, cât şi în Alsacia. Silvaner este un soi relativ neutru, cu o aciditate vivace, dar care poate produce vinuri albe seci, cu personalitate.
Trebbiano/Ugni Blanc – Cunoscut în Franţa sub numele de Ugni Blanc, Trebbiano este cel mai întâlnit soi alb din Italia. Vinurile seci din acest soi sunt în general găsite în cupaje.
Verdelho – Soi portughez cu aciditate mare, este folosit în vinurile de Madeira şi Porto albe. Australia produce vinuri cu gust pregnant şi picant.
Viognier – Acest soi de struguri de calitate înaltă produce vinuri seci, pline, cu aromă de caise şi mosc. Cel mai bine cultivat la nord de Ron.