Vinurile in lume

Printeaza

Vinurile in lume: Soiurile de vita de vie

Soiurile de viţă de vie frecvent întâlnite în principalele ţări producătoare de vinuri din lume sunt: Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay, Chenin Blanc, Gamay, Gewiirztraminer, Merlot, Muscat, Nebbiolo, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Syrah, Tempranillo, Zinfandel şi altele.

Uneori, unele denumiri de vinuri sunt identice cu cele ale soiurilor de struguri din care provine vinul, lucru ce este apreciat de unii consumatori şi dezaprobat de alţii.

Cabernet-Sauvignon soi de struguri

originar din Franţa, foarte apreciat ca varietate de bază pentru vinurile roşii din toată lumea. Boabele strugurelui sunt de culoare foarte închisă, mici, cu pieliţă groasă şi pulpă puţină. Vinul obţinut este auster, taninos şi foarte colorat, motiv pentru care se asamblează cu Merlot sau Cabernet Franc. Cabernet-Sauvignon se cultivă cu rezultate foarte bune, în afară de Franţa şi în alte ţări ca Italia, Spania, Bulgaria, România, R. Moldova, Rusia , Georgia, Grecia, Chile, California, Australia, Noua Zeelandă şi Africa de sud. Ca tipologie, degustătorii apreciază vinul Cabernet-Sauvignon de culoare roşu închis spre violaceu când este tânăr şi roşu cărămiziu pe măsura învechirii. Gustul vinului tânăr este adesea aspru din cauza taninului, învechirea în butoaie de stejar asigură o maturare bună, cu armonie între aromele fructuoase ale soiului, tanin şi aportul lemnului.

Cabernet Franc soi de viţă de vie cultivat în Franţa în regiunea Bordeaux, în nord-estul Italiei şi în California. Vinul rezultat din Cabernet Franc este un vin uşor care se consumă înainte de a fi lăsat la învechire în sticle. Taninul, aciditatea şi structura sunt inferioare celor întâlnite la Cabernet-Sauvignon. Cabernet Franc are arome proaspete, fructuoase şi un gust caracteristic de fructe coapte.

Chardonnay soiul de struguri albi,

cel mai apreciat din grupa soiurilor clasice. Se cultivă cu foarte bune rezultate în Franţa, în regiunea Bourgogne şi Champagne. în anii ’70 şi ’80 se înregistrează creşteri rapide, în special în noua lume viticolă, unde viticultorii sunt tentaţi a recrea, chiar parţial, calităţile strugurilor şi ale vinului din ţara de origină.

Chardonnay este un soi foarte adaptabil, care poate produce vinuri variate în podgorii diferite.

Este uşor de cultivat, suportă bine diferite forme de climat, de la cea răcoroasă din regiunea Champagne, la cele calde din Australia sau Africa de sud. Vinul Chardonnay pur din regiunea Champagne poartă menţiunea de Blanc de Blancs.

Aromele întâlnite la Chardonnay sunt cele mai diferite: de pâine, de unt proaspăt, de alune, de pâine prăjită, de citrice, de ananas, de fructe exotice, bineînţeles în funcţie de zona viticolă în care sunt produşi strugurii, de tehnicile şi strategia avută în vedere pentru învechire.

Astăzi, din ce în ce mai mult, Chardonnay este vinificat în vase de mare capacitate, în detrimentul procedeelor tradiţionale de fermentare şi învechire în vase din lemn de stejar.

Chenin Blanc soi de struguri albi,

adesea schimbător, care dă în general producţii de calitate medie, cu excepţia vinurilor obţinute pe Valea Loarei, mai ales atunci când strugurii se culeg mai târziu pentru a obţine vinuri de bună calitate pentru învechire.

Vinurile obţinute mai ales în California, Africa de Sud şi în alte ţări sunt în general demi-seci şi adesea cu un conţinut mai mare de zahăr.

Gewurztraminer – soi de struguri

cu o producţie bună pe valea Rinului, în Alsacia, în sudul Germaniei, nordul Italiei, în Austria şi în mai mică măsură în Noua Zeelandă şi California.

Vinul Gewiirztraminer este uşor de recunoscut prin faptul că are un gust caracteristic de condimente, o prezenţă intensă în gură în pofida slabei sale acidităţi. Gustul Gewurztraminer-ului se poate asocia cu cel de grappe-fruit bine coapte, de litchi sau de mango.

Aroma vinului se defineşte mai greu, dar este foarte uşor de recunoscut şi memorizat după prima degustare.

Vinurile in lume

Merlot – soi de struguri

destul de răspândit în sudul Franţei, în nordul Italiei, în California şi mai puţin în alte ţări de pe mapamond.

Strugurii Merlot sunt folosiţi în vinificaţie pentru obţinerea unor vinuri de asamblaj, mai ales cu Cabernet-Sauvignon.

Atunci când este vinificat singur, vinul Merlot are un gust suplu şi fructuos, o frumoasă culoare roşu închis şi arome foarte fructuoase, sincere, plăcute.

Vinurile se consumă în general tinere, dar şi cele vechi deoarece, cu timpul, dobândesc o complexitate deosebită.

 

Muscat –  soi de struguri

cunoscut din timpuri îndepărtate, mai întâi în Grecia antică şi apoi în coloniile greceşti din Crimeea.

Astăzi familia strugurilor Muscat se întâlneşte în aproape 200 soiuri, albi, negri sau roşiatici, din care cei albi cu boabe mici şi culoare aurie sunt cei mai apreciaţi.

Soiul Muscat preferă climatul mai cald care le permite supra coacerea, situaţie în care se pretează pentru obţinerea unor vinuri dulci naturale, în afară de Franţa, Muscat-ul se cultivă pentru producţii de calitate în Italia, Spania, Australia, Africa de sud, Grecia şi în ţările central europene, din Alsacia până în România.

Un soi de struguri destul de răspândit mai ales în Europa este Muscat Ottonel. Vinurile provenite din Muscat sunt de tipologie variată, cu concentraţie şi putere aromatică deosebite. Oricine gustă strugurele de Muscat va regăsi în vin aroma şi gustul specific strugurilor.

Nebbiolo soi clasic de struguri negri,

cultivat cu mult succes în Piemont unde se produc renumitele vinuri Barolo şi Barbaresco. Este mai puţin cultivat în afara graniţelor italiene, cu o uşoară prezenţă în America de Nord şi Sud.

Strugurii au boabele de culoare închisă, cu pieliţa groasă, aciditatea ridicată, motiv pentru care învechirea se face în vase de lemn pentru a “îmblânzi” vinul.

Vinurile din Nebbiolo au o longevitate proverbială, trebuie să fie păstrate un timp la sticle şi apoi decantate în carafă pentru ca taninul lor să se îndulcească şi buchetul să se dezvolte.

Amăreala proprie soiului se poate transforma în astringenţă dacă vinificaţia nu a fost făcută corect.

Pinot Noir soi de struguri

cu o istorie îndepărtată considerat dificil de cultivat, dar încântător de degustat. Se cultivă pentru calităţile sale excelente obţinute pe “dealurile de aur” din Bourgogne şi regiunea Champagne din Franţa, precum şi în alte ţări cum ar fi Italia, Germania, România, Bulgaria, Ungaria, California, Australia, în aceste din urmă ţări, vinurile obţinute sunt caracterizate adesea ca lipsite de caracter şi intensitate aromatică.

Gustul vinului depinde în mare măsură de condiţiile pedoclimatice în care se cultivă viţa de vie şi în egală măsură de tehnicile de vinificaţie. Definirea vinului Pinot Noir este dificilă.

El este apreciat în general, ca suplu şi fructuos, iar cel învechit în vase de lemn mai robust, mai dens, mai complex, culoarea relativ pal şi gust caracteristic de fructe coapte.

Riesling soi de viţă de vie nobilă,

foarte bine aclimatizat în Germania, îndeosebi pe terenurile deluroase situate de-a lungul fluviilor. Strugurii dau un vin cu aciditate şi dulceaţă bine echilibrate. Tipologia vinului este diferită de la o ţară cultivatoare la alta, în funcţie de gradul de coacere la care ajunge în momentul recoltării, respectiv de cantitatea de zahăr acumulată.

Riesling-ul se cultivă în ţări ca Austria, nordul Franţei şi Italiei, California, Noua Zeelandă şi Australia. Riesling-ul nu trebuie confundat cu Riesling-ul italian sau cu,Welschriesling-ul care sunt superioare riesling-ului.

Sauvignon Blanc – soi de viţă de vie

originar din Franţa, dar cunoscut astăzi în multe ţări de pe mapamond: Noua Zeelandă, California, Italia, Slovenia, Austria, România, Bulgaria, Chile şi altele. Vinul obţinut poate fi vinificat ca atare numai din struguri Sauvignon Blanc, dar în multe ţări cu alte soiuri cum ar fi Semillon, situaţie în care preia numele domeniului în care a fost produs. Tipologia vinului Sauvignon Blanc este caracterizată prin prospeţime, vioiciune, imperiozitate, şi o fructuozitate savuroasă.

Semillon – soi de viţă de vie

care produce struguri albi, vinificaţi de regulă prin asamblaj cu alte soiuri de struguri cum ar fi Sauvignon Blanc. In afară de Franţa acest soi se mai cultivă în ţări ca Argentina, Chile, Africa de Sud, Australia şi altele.

Syrah – soi de viţă de vie care produce struguri negri.

Este un soi clasic francez, originar din regiunea Dauphine şi extins apoi pe plantaţiile din valea Ronului, Toulon, Herault, l’Aude şi Girondecare, precum şi în ţările din lumea nouă a viei şi vinului cum ar fi California şi Australia. Vinul obţinut din Syrah prezintă anumite dificultăţi în vinificaţie dacă este utilizat singur.

De aceea, mai ales pentru obţinerea vinurilor obişnuite, el se foloseşte ca soi adiţional cu Cabernet Sauvignon.

Vinurile astfel obţinute sunt suple şi uşoare, mai rezistente, au o complexitate caracteristică, culoare şi gust plăcut.

Tempranillo – soi de viţă de vie,

foarte răspândit în Spania, care produce struguri negri. Este apreciat ca soi-cheie pentru vinurile spaniole importante cum ar fi Rioja, Ribera del Duero şi vinurile din Catalonia.

Se mai cultivă în Portugalia şi Argentina şi pe suprafeţe foarte mici în alte ţâri din lume. Degustătorul vinurilor obţinute din Tempranillo va recunoaşte aromele şi gustul specific vinului Pinot Noir.

Tipologia: vin intens şi plăcut colorat, aciditate relativ scăzută, se învecheşte bine în butoaie de stejar, netaninos dacă este asamblat cu soiurile Mazuelo şi Cabernet Sauvignon.

Zinfandel – soi de viţă de vie

originar din Franţa şi probabil din Italia meridională. Este soi destul de răspândit în California. Produce struguri negri din care se obţin vinuri roşii de calitate, apte pentru învechire, complexe şi foarte personalizate, de culoare roşu intens, precum şi vinuri roze de culoare palidă. Adesea vinurile obţinute sunt lipsite de caracter.

Aligote soi de viţă cu struguri albi,

originar din Franţa, din care se obţine un vin alb sec, destul de acid, cultivat cu succes şi în alte ţări: California, România, Bulgaria.

 

Chasselas soi de viţă de vie cu struguri albi sau roz deschis

din care se obţine un vin alb sec, uşor şi fructuos în Elveţia, Alsacia, Valea Loarei şi în Germania (Gutedel).

Muller-Thurgau– strugurii cei mai cunoscuţi

în Germania din care se obţin vinuri albe neutre. Se mai cultivă în Noua Zeelandă, nordul Italiei, în Austria, în Anglia şi în Luxembourg.

 

Muscadelle soi de struguri albi

cu virtuţi aromatice utilizat pentru asamblaj la anumite vinuri albe seci sau licoroase.

Muscat-Sylvaner

– sinonimul Sauvignon-ului din Austria şi Germania.

Pinot Gris soi de struguri albi sau negri

cunoscuţi sub denumirea de Tokay de Alsacia în Franţa, Riilander în Germania, Pinot Grigio în Italia, Pinot Gris în România şi Sztirkebarât în Ungaria.

Ruländer – soi asemănător cu Pinot Gris.

Silvaner soi de struguri

din care se obţin vinuri uşoare, vioaie şi destul de neutre in Alsacia şi Germania.

Welschriesling soi de struguri albi,

fără legătură cu Riesling-ul, din care se obţin vinuri uşoare şi fructuoase în Austria, în nordul Italiei şi în sud-estul Europei.

 

Cel mai scump vin din Romania

Vinuri in lume: Italia

Cu aproape 700.000 hectare de viţă de vie, Italia este a treia ţară viticclă din lume, după Spania şi Franţa. Graţie multiplelor tehnologii de varietăţi de viţă de vie cultivată (mai mult de 300) şi datorită extinderii în latitudine -care comportă o importantă varietate climatică şi de soluri – Italia oferă o gamă de vinuri […]

 

Vinuri in lume: Ungaria

Vinuri in lume: Ungaria

Ungaria se distinge printr-o originalitate dată de identitatea sa naţională (maghiarii sunt izolaţi în mijlocul germanilor şi slavilor) şi moştenirea fastuoasă a istoricului imperiu austro-ungar. Ungurii sunt mândri de această particularitate pentru că tentativa de nivelare a regiunilor comuniste nu a reuşit să le şteargă. Regimul comunist a lăsat industria viticolă ungurească într-o stare de […]

 

Vinurile in lume: Anglia

Vinurile in lume: Anglia In Anglia, cultivarea viţei de vie a început în vremea ocupaţiei romane, în secolul l d. Hr., dar clima rece nu a fost niciodată propice pentru această cultură. Producţia modernă a demarat încet în anii ’50, atunci când un mic grup de viticultori a fost tentat de a folosi viţă de […]

 

 

1 comentariu

  1. Am folosit si eu una dintre informatiile referitoare la struguri,recomand!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.