Vitel cu sos de capere
PrinteazaVitel cu sos de capere din: pulpă de viţel, vin, morcov, ţelină, rădăcină de pătrunjel, foi de dafin, salvie, ton, ansoa, oua, suc de lămâie, capere, ulei de măsline, sare, piper, felii de lămâie, capere, rucola, frunze de ţelină.
- 500 g pulpă de viţel
- 250 ml vin alb sec
- 1 morcov
- 4 fire ţelină
- 1 rădăcină de pătrunjel curăţată şi tăiată în două
- 1 foaie de dafin
- 1 frunză de salvie
Pentru sosul de ton:
- 200 g ton din conservă (scurs)
- 4-5 bucăţi ansoa
- 2 gălbenuşuri fierte tari
- 3-4 linguri suc de lămâie
- 1 1/2 lingură capere murate
- 100-150 ml ulei de măsline
- sare
- piper
- lămâie
- capere
- rucola
- frunze de ţelină
Mod de preparare:
Se leagă carnea cu aţă, ca să-şi păstreze forma şi se marinează în vin peste noapte, cu foaie de dafin şi salvie. Se aşază într-o oală carnea cu marinada şi se adaugă morcovul, ţelina, pătrunjelul şi apă.
Se scoate apoi carnea din vas şi se lasă să fiarbă conţinutul oalei; după ce legumele au fiert, se adaugă în vas şi carnea şi se lasă să dea un clocot.
Când lichidul începe din nou să se evapore, se reduce focul şi se acoperă cu un capac; se lasă să mai fiarbă la foc foarte moale cca 1,5 ore. Se îndepărtează apoi capacul şi se lasă să se răcească carnea în zeama ei-.
Se prepară sosul: se mixează tonul cu anchois, gălbenuş, suc de lămâie, capere şi ulei; se toarnă puţină zeamă de la fiert sau maioneză, sare şi piper.
Se îndepărtează aţa care lega carnea şi se taie pulpa felii subţiri. Se toarnă puţin sos pe fundul unui castron şi se aşază apoi straturi succesive de carne şi sos.
La servire, se ornează cu felii de lămâie, capere şi frunze de rucola şi de ţelină.
Pofta buna!