Vitel cu sos de verdeturi
PrinteazaVitel cu sos de verdeturi din: carne de vitel, ulei, ceapa, salata verde, marar, tarhon, stevie, rosii, faina, otet, sare, piper.
- 900 carne macră de miel sau viţel
- 3 linguri ulei
- 1 ceapă uscată mare
- 5-6 fire ceapă verde
- 6 frunze mari de salată verde
- 1 legatură mare de mărar
- 2 linguri tarhon tocat mare
- 3 frunze mari de ştevie
- 1 cutie cuburi de roşii în bulion (de 400 g)
- 1 linguriţă făină sau amidon
- 1 lingură oţet (preferabil din vin roşu)
- sare
- piper
Mod de preparare:
Spăliţi şi tăiaţi carnea în bucăţi; uscaţi bucăţile pe un prosop de bucătărie.
Incingeţi uleiul într-o cratiţă de dimensiuni potrivite (să încapă bucăţile fără să se suprapună), la foc mediu spre iute, şi prăjiţi carnea 7-8 min, amestecând frecvent.
Când s-a rumenit uşor pe toate părţile, puneţi peste ea toată ceapa tocată şi mai prăjiţi cca 4 min, amestecând mereu.
Turnaţi apă fierbinte cât să acopere bine carnea, săraţi, reduceţi focul la minimum şi lăsaţi să fiarbă cu capac cca 50-60 min; verificaţi din când în când, să nu scadă prea mult lichidul şi adăugaţi puţină apă, la nevoie.
Indepărtaţi nervura groasă a frunzelor de ştevie. Tăiaţi fideluţă salata şi ştevia, tocaţi mare mărarul. Când a fiert bine carnea, adăugaţi în cratimă verdeţurile şi cuburile de roşii cu bulion.
Amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă domol, fără capac, cca 10 min. Desfaceţi făina sau amidonul cu 4-5 linguri de apă rece, vărsaţi în sos, amestecaţi, săraţi, piperaţi şi acriţi cu oţet, după gust.
Lăsaţi să mai clocotească 1 min şi luaţi de pe foc.
Serviţi cu cartofi noi mici, fierţi la abur.
Pofta buna!