Vitel cu ton
PrinteazaO reteta delicioasa de vitel cu ton din: vitel, ton in ulei, scrumbii in ulei, scrumbii sarate, oua, telina, foaie de dafin, cuisoare, salvie, vin alb sec, patrunjel, otet din vin alb, ulei extravirgin de masline, sare si piper.
- 600 g capac de viţel
- 250 g ton în ulei
- 4 scrumbii în ulei
- 2 scrumbii sărate
- 3 linguri de capere în oţet
- 3 ouă fierte tari
- 2 tulpini de telină
- 1 foaie de dafin
- 4 cuişoare
- 8 frunzuliţe de salvie
- câteva fire de pătrunjel
- 1/2 l vin alb sec
- 1 lingură de oţet din vin alb
- 1 lingură de ulei extravirgin de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare:
Puneţi carnea de viţel într-un castron încăpător, acoperiţi-o cu vin, adăugaţi foaia de dafin şi salvia bine spălate, cuişoarele şi tulpinile de ţelină curăţate şi tăiate bucăţele.
Acoperiţi totul cu peliculă transparentă şi puneţi castronul în frigider 12 ore la marinat, întorcând carnea din când în când.
Scoateţi carnea într-o cratiţă şi turnaţi deasupra marinata strecurată prin sită.
Mai adăugaţi apă în aşa fel încât să acoperiţi carnea şi puneţi la fiert la foc mic timp de 1 oră.
După ce a trecut acest timp, mai adăugaţi în cratiţă scrumbiile sărate clătite bine şi mai lăsaţi să fiarbă la foc potrivit încă 30 de minute.
Scoateţi din cratiţă carnea şi aşezaţi-o pe un tocător. între timp, fierbeţi în continuare lichidul până scade.
Scoateţi gălbenuşurile din ouăle fierte şi mixaţi-le cu tonul şi cu scrumbiile bine scurse de ulei, cu două linguri de capere, o lingură de oţet şi una de ulei extravirgin de măsline, adăugând încet, încet fiertura scăzută, în aşa fel încât să obţineţi o compoziţie cremoasă şi omogenă căreia îi veţi da gust cu puţină sare şi piper negru.
Tăiaţi carnea călduţă felii subţiri, dacă se poate cu un aparat de feliat mezeluri, aşezaţi-o apoi pe un platou şi acoperiţi-o cu sosul de ton.
Ornaţi cu capere şi frunzuliţe de pătrunjel proaspăt. Aduceţi la masă preparatul rece sau la temperatura camerei.
Vitel cu ton
Poftă bună!