Waterzooi
PrinteazaDeşi nu se bucură de aceeaşi reputaţie internaţională precum carbonnades flamandes (tocăniţa de vită) şi moules frîtes (midiile cu cartofi prăjiţi), această tocăniţă consistentă este mândria culinară a Belgiei.
Se discută încă dacă un waterzooi autentic se face cu peşte sau cu pui. Istoricii gastronomiei consideră că această mâncare îşi are originea în Gent şi că iniţial se făcea cu peşte de apă dulce – biban, crap şi ţipar – care putea fi pescuit în canalele din zonă. In prezent, pentru a prepara waterzooi ă la Gantoise se foloseşte peşte oceanic, de pildă calcan, sau fructe de mare.De asemenea, azi se face waterzooi şi cu carne de pui.
Indiferent ce carne folosiţi, aceasta va fi fiartă întâi în apă, împreună cu nişte ceapă tăiată julien, morcovi, praz şi vin. In funcţie de anotimp se pot adăuga şi diverse delicatese, precum tulpini de sparanghel sau ciuperci de pădure. Când este gata, supa se îngroaşă cu gălbenuşuri bătute cu smântână, iar deasupra se presară plante aromatice, precum hasmaţuchi şi tarhon.
Waterzooi este o fiertură consistentă şi foarte plăcută la gust, deşi aromele ei sunt delicate şi uşoare. Dacă o serviţi cu un pahar de bere blondă proaspătă, veţi înţelege de ce este apreciată bucătăria belgiană.
Waterzooi
Pofta buna!