Whisky Rye
PrinteazaRye este whisky-ul obţinut în principal din secară, spre deosebire de alte whisky-uri care se produc din porumb sau orz. Rye este o specialitate din Statele Unite, unde procentul minim de secară este stabilit prin lege: 51%.
Iniţial, rye a fost un produs tradiţional în statele estice, în special în Pennsylvania, Maryland şi Virginia, de unde provenea cea mai mare parte a recoltei naţionale de secară.
Dintre toate whisky-urile americane, cel de secară a avut cel mai mult de suferit în urma prohibiţiei (1919-1933), când s-au interzis comercializarea şi consumul de alcool.
Producţia whisky-ului de secară este astăzi asigurată de câteva companii specializate, precum Old Overholt şi Heaven Hi 11, dar îl putem aminti aici şi pe producătorul de bourbon Jim Beam.
Rye are un gust mult mai intens decât whisky-ul din porumb sau orz şi o aromă mai picantă, care este îmbunătăţită prin învechirea în butoaie de stejar.
Gustul său este uneori comparat cu gustul whisky-ului canadian. Pentru prepararea unora dintre cocktailurile cu whisky clasice din perioada prohibiţiei, se preferă de regulă whisky-ul de secară.