Zabaglione (un desert delicios)

Printeaza

Zabaglione este un desert specific bucătăriei din Italia de sud.

Este o cremă sau un sos spumos care se prepară din gălbenuşuri de ou, zahăr şi vin dulce italian, în mod tradiţional Marsala, deşi se pot folosi şi alte vinuri dulci.

Se spune că desertul a fost inventat în secolul XVI şi adus în Franţa (unde este numit saboyon) de către bucătarii Măriei de Medici, care a devenit regina Franţei în 1600 şi a introdus o serie de mâncăruri italieneşti în ţara ei adoptivă.

Deserturile lichide de acest tip, cunoscute în Anglia sub numele de caudle, posset sau syllabub, erau foarte îndrăgite în acea vreme.

Zabaglione trebuie preparat doar înainte de servire, căci altfel spuma de la suprafaţă dispare. Gălbenuşurile de ou se amestecă cu un tel cu zahăr şi se fierb într-o oală dublă de fiert la abur, până sunt suficient de groase pentru a acoperi dosul unei linguri. Apoi se adaugă, bătând cu telul, vinul dulce.

Zabaglione poate fi servit fierbinte, ca desert sau sos, ori răcit şi congelat ca îngheţată.

Pentru o consistenţă diferită, se pot încorpora în cremă albuşurile de ou bătute spumă, înainte de servire.

 

Zabaglione

Zabaglione

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.