Zacusca clasica de ciuperci
PrinteazaZacusca clasica de ciuperci din: gogosari, morcovi, vinete, bureti de roua sau ciuperci de padure, ceapa, ulei, bulion, sare, piper, ardei iute, chili, dafin, aspirine.
- 2 kg gogosari
- 1 kg morcovi
- 3 kg vinete
- 3 borcane de bureţi de rouă sau ciuperci de pădure
- 2 kg ceapă
- 1,5 I ulei
- 2 I bulion
- sare
- boabe de piper
- ardei iute proaspăt
- praf de chili
- frunze de dafin uscate
- 5 aspirine pisate
Mod de preparare:
Se coc gogoşarii şi vinetele pe plită, la foc de lemne. Morcovii se curăţă şi se fierb în apă iniţial rece. După ce gogoşarii şi vinetele sunt coapte, se curăţă de pieliţe, de cotor şi seminţe şi se dau separat prin maşina de tocat carne.
Se pun gogoşarii într-un bol separat şi vinetele în alt bol. La final se dau prin maşină şi morcovii şi se pun într-un alt bol.
Intr-o oală mare se pune uleiul la încins, tot afară pe plită, la foc de lemne. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi se lasă până când ceapa sticleşte. Se adaugă bureţii şi se lasă 5 minute la călit.
Se adaugă morcovii şi se lasă 5 minute la călit. Se pun gogoşarii şi se lasă 5 minute la călit.
La final se pun vinetele şi bulionul şi se omogenizează totul bine. Se adaugă sare, boabe de piper, praf de chili, foi de dafin şi ardeii iuţi curăţaţi de seminţe şi tocaţi. Se lasă compoziţia la fiert încă 30-60 de min., până când se ridică deasupra uleiul.
La final se pune aspirina.
Se umplu borcanele cu zacuscă, se pun capacele şi se lasă între pături, cu capacul în jos, să se răcească. Se lasă aşa 1-2 zile, apoi se pun în cămară.
Pofta buna!