Zacuscă delicioasa de bureţi

Printeaza

Zacuscă delicioasa de bureţi din: ghebe, ceapa, ardei, ardei capia, gogosari, morcovi, ulei, pasta de rosii, sare, piper boabe, foi de dafin.

Ingrediente:Zacusca_delicioasa_de_bureti

  • 3,2 kg ghebe
  • 2 kg ceapa
  • 3 kg ardei
  • 3 kg ardei capia
  • 3 kg gogosari
  • 4 morcovi mari
  • 1 l ulei
  • 650 g pasta de rosii, de casa
  • sare mare
  • piper boabe
  • foi de dafin

 

Mod de preparare:

Ardeii, gogoşarii şi ardeii capia îi pui la copt. După ce s-au copt, îi aşezi într-o oală mare şi îi acoperi cu un capac. Ii laşi să se răcorească puţin, apoi îi decojeşti. După ce i-ai curăţat de coajă, le scoţi cotoarele şi toate seminţele, apoi îi treci prin maşina de tocat sau robot.

Zeama rămasă în oala în care au fost ardeii copţi o treci printr-o strecurătoare şi o păstrezi pentru a o folosi , la zacuscă. Ceapa o cureţi, o speli şi o tai în două. Intr-o oală pui nişte apă la fiert. Când clocoteşte, adaugi ceapa şi o opăreşti 3-4 minute, pentru a ieşi amăreala din ea. O scoţi şi o laşi să se răcorească, apoi o treci prin maşina de tocat. Morcovul îl cureţi de coajă şi îl speli.

Il pui într-o cratiţă şi îl fierbi pe jumătate, apoi îl mărunţeşti prin maşină. Ghebele le cureţi şi le speli în multe ape. Intr-o oală pui la fiert nişte apă şi, când clocoteşte, dai drumul bureţilor şi îi opăreşti. îi scoţi, apoi îi treci printr-un jet de apă rece şi scurgi într-o strecurătoare, după care îi treci şi pe ei prin maşina de tocat.

Intr-o oală mare de tuci încingi uleiul. Adaugi ceapa şi morcovul şi le înăbuşi cam 5 minute. Pui amestecul de ardei cu gogoşari şi zeama păstrată. Laşi să fiarbă la foc potrivit, timp în care amesteci cu o paletă de lemn. După ce a fiert cam o oră, încorporezi bureţii şi pasta de roşii. Amesteci bine, să nu se prindă de fundul oalei. Când a scăzut destul de bine şi uleiul se alege la suprafaţă înseamnă că e gata zacusca.

Condimentezi cu sare după gust, boabe de piper şi câteva bucăţele de foi de dafin. Mai laşi 5 minute pe foc, apoi stingi focul. Laşi zacusca să se răcească. Speli borcanele şi capacele cu apă fierbinte şi le aşezi pe un şervet, să se scurgă bine.

Zacusca rece o torni în borcane, pe care le umpli cam pe 3/4. Le înveleşti în hârtie şi le aşezi într-o cratiţă. Pui apă cam 3/4, un prosop de bucătărie deasupra şi le aşezi pe foc, la sterilizat. Din momentul în care începe să fiarbă apa, le laşi cam 30-35 de minute.

Le scoţi, le înveleşti bine într-o pătură groasă şi pui un alt rând de borcane la sterilizat şi tot aşa până termini cu toate. Le înveleşti şi le laşi până a doua zi, când le duci la loc răcoros.

Zacuscă delicioasa de bureţi

Zacusca_delicioasa_de_bureti

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Foarte buna zacusca de bureti

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.