Zacuscă delicioasa de bureţi
PrinteazaZacuscă delicioasa de bureţi din: ghebe, ceapa, ardei, ardei capia, gogosari, morcovi, ulei, pasta de rosii, sare, piper boabe, foi de dafin.
- 3,2 kg ghebe
- 2 kg ceapa
- 3 kg ardei
- 3 kg ardei capia
- 3 kg gogosari
- 4 morcovi mari
- 1 l ulei
- 650 g pasta de rosii, de casa
- sare mare
- piper boabe
- foi de dafin
Mod de preparare:
Ardeii, gogoşarii şi ardeii capia îi pui la copt. După ce s-au copt, îi aşezi într-o oală mare şi îi acoperi cu un capac. Ii laşi să se răcorească puţin, apoi îi decojeşti. După ce i-ai curăţat de coajă, le scoţi cotoarele şi toate seminţele, apoi îi treci prin maşina de tocat sau robot.
Zeama rămasă în oala în care au fost ardeii copţi o treci printr-o strecurătoare şi o păstrezi pentru a o folosi , la zacuscă. Ceapa o cureţi, o speli şi o tai în două. Intr-o oală pui nişte apă la fiert. Când clocoteşte, adaugi ceapa şi o opăreşti 3-4 minute, pentru a ieşi amăreala din ea. O scoţi şi o laşi să se răcorească, apoi o treci prin maşina de tocat. Morcovul îl cureţi de coajă şi îl speli.
Il pui într-o cratiţă şi îl fierbi pe jumătate, apoi îl mărunţeşti prin maşină. Ghebele le cureţi şi le speli în multe ape. Intr-o oală pui la fiert nişte apă şi, când clocoteşte, dai drumul bureţilor şi îi opăreşti. îi scoţi, apoi îi treci printr-un jet de apă rece şi scurgi într-o strecurătoare, după care îi treci şi pe ei prin maşina de tocat.
Intr-o oală mare de tuci încingi uleiul. Adaugi ceapa şi morcovul şi le înăbuşi cam 5 minute. Pui amestecul de ardei cu gogoşari şi zeama păstrată. Laşi să fiarbă la foc potrivit, timp în care amesteci cu o paletă de lemn. După ce a fiert cam o oră, încorporezi bureţii şi pasta de roşii. Amesteci bine, să nu se prindă de fundul oalei. Când a scăzut destul de bine şi uleiul se alege la suprafaţă înseamnă că e gata zacusca.
Condimentezi cu sare după gust, boabe de piper şi câteva bucăţele de foi de dafin. Mai laşi 5 minute pe foc, apoi stingi focul. Laşi zacusca să se răcească. Speli borcanele şi capacele cu apă fierbinte şi le aşezi pe un şervet, să se scurgă bine.
Zacusca rece o torni în borcane, pe care le umpli cam pe 3/4. Le înveleşti în hârtie şi le aşezi într-o cratiţă. Pui apă cam 3/4, un prosop de bucătărie deasupra şi le aşezi pe foc, la sterilizat. Din momentul în care începe să fiarbă apa, le laşi cam 30-35 de minute.
Le scoţi, le înveleşti bine într-o pătură groasă şi pui un alt rând de borcane la sterilizat şi tot aşa până termini cu toate. Le înveleşti şi le laşi până a doua zi, când le duci la loc răcoros.
Zacuscă delicioasa de bureţi
Pofta buna!
Foarte buna zacusca de bureti