Zacusca de nisetru
PrinteazaZacusca de nisetru din: peste, ulei, faina, boabe de ienibahar, foi de daifn, morcov, masline, capere, rosii, arpagic, ceapa, lamai, vin, boabe de piper, sare, piper, masline.
Ingrediente:
- 1,500 kg de peşte
- 1/2 ceaşcă ulei
- făină
- 5-10 boabe ienibahar
- 2 foi de dafin
- 1 morcov
- 100 g măsline
- 50 g capere
- 5-6 roşii
- 150 g arpagic
- 3 cepe
- 2 lămai
- 1/2 pahar vin
- 5-10 boabe de piper
- sare
- piper pisat
- măsline
Mod de preparare:
Zacusca de nisetru: Alegem o bucată de nisetru şi o opărim cu apă clocotită.
Apoi radem cu cuţitul solzii, tăiem felii rotunde, late de 2 cm, sărăm, lăsăm să se scurgă şi ungem cu lămîie.
Cînd peştele s-a zvîntat, tăvălim fiecare bucată în făină amestecată cu puţin piper, o batem bine ca să se scuture făina şi prăjim în ulei încins într-o tigaie. Prăjim numai pînă ce peştele se aureşte.
Fierbem roşiile cu puţină sare. Prăjim ceapa tăiată mărunt. Apoi trecem prin sită roşiile fierte şi ceapa prăjită şi punem acest piureu într-o cratiţă.
Adăugăm ienibahar, boabe de piper negru, foi de dafin, feliuţe de lămîie, morcov tăiat în bucăţele, măsline (mici) şi capere (desărate).
Opărim arpagicul, apoi îl prăjim în ulei pînă se îngălbeneşte şi îl punern de asemenea în cratiţă, unde punem şi feliile de nisetru prăjit. Turnăm vin şi atîta apă, cît să acopere peştele. Lăsăm să fiarbă descoperit, pe maşină.
Potrivim sarea. Dacă zeama scade prea mult, adăugăm cu lingura apă fierbinte.
Scuturăm din cînd în cînd cratiţa şi cînd zeama este potrivită, luăm mîncarea de la foc. Lăsăm să se răcească în cratiţă.
Amestecăm uleiul cu zeamă de lămîie şi, cu o lingură, turnăm pe deasupra bucăţilor de nisetru, scuturînd din cînd în cînd cratiţa.
In sfîrşit, cînd zacusca s-a răcit bine, o punem într-o farfurie mare, ovală, adîncă.
Garnisim cu jumătăţi de felii de lămîie cu coaja vrîstată.
Pofta buna!