Zucchini
PrinteazaZucchini
Acest dovleac subţire de vară a pornit din America de Nord spre Europa, unde şi-a împlinit destinul. In Italia el a suferit o mutaţie spre sfârşitul secolului XIX, devenind ceea ce este astăzi.
Italienii i-au dat numele zucchini, dar este folosit şi în Australia şi America de Nord. Englezii preferă numele francez courgette.
Deşi pot atinge o lungime de un metru, dovleceii sunt cel mai gustoşi când sunt tineri, cu o lungime de 15-20 cm. Culorile lor variază de la galben la verde închis. Sunt asemănători unor castraveţi subţiri, dar au o consistentă mai compactă şi o coajă moale şi comestibilă.
Zucchini pot fi serviţi cruzi, în salate, însă de obicei se gătesc. Pot fi fierţi în apă sau la abur, prăjiţi la grătar sau în ulei, copţi sau tăiaţi felii şi adăugaţi în supe şi tocăniţe. Florile lor galbene delicate sunt foarte apreciate.
In Japonia se prăjesc în friteuzâ, în Italia se umplu cu brânză ricotta, iar în Mexic se folosesc ca umplutură a sandviciurilor preparate la grătar, numite quesadillas.
Reîntorşi în America natală, zucchini au fost adoptaţi de grădinarii uimiţi de rezistenţa lor şi de recolta bogată pe care o oferă.